IN GESPREK MET
PRODUCENT INDEX

OPTIMALISATIE DOOR KENNISDELEN

Wédéflex Duurzame Daksystemen werkt al decennialang samen met het Italiaanse bedrijf INDEX. INDEX maakt de dakproducten van Wédéflex. En Wédéflex voedt de fabrikant continu met alle kennis en ervaring die het samen met de Wédéflex Established Dealers opdoet. Op deze manier zorgen INDEX en Wédéflex er samen voor dat de kwaliteit – en dus de duurzaamheid- van alle producten voortdurend geoptimaliseerd wordt. DE REDAKTIE gaat graag met Carlo Perlombi (Sales Manager INDEX), Marco Ubbizzoni (Operations Manager INDEX) en Coen van der Kooij (Technisch Directeur Wédéflex) om tafel om meer inzicht te krijgen in de waarde van deze duurzame samenwerking.

Carlo: “INDEX is opgericht in 1978. Ons productiebedrijf voor de bouw bestaat uit zes divisies. Wédéflex en zusterbedrijf Fonofloor nemen producten van twee van onze divisies af: bitumen dakproducten en akoestische isolatiesystemen. Wédéflex was de eerste exportklant van INDEX. We gaan dus al ver terug met elkaar. Zelf werk ik sinds 1997 bij INDEX. Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop binnen Italië en voor de export.”

Marco: “Als Operations Manager ben ik verantwoordelijk voor de producten, de logistiek, de customer service en de inkoop. Ik ben afkomstig van Sika, het moederbedrijf van INDEX, en werk er nu vier jaar. Voor wat betreft de productie van bitumen daksystemen zijn we een stevige partij. We hebben momenteel zes productielijnen op één locatie. Dat is best exceptioneel. Zowel Sika als INDEX richt zich sterk op kennis, kwaliteit en groei. Medewerkers hebben daardoor veel mogelijkheden zich te ontwikkelen binnen ons bedrijf.”

Goede wisselwerking

Coen: “De samenwerking met INDEX was vanaf het begin inspirerend voor beide partijen. Wij brachten continu alle kennis en ervaring die we over het dak opbouwden naar de fabriek. En INDEX gebruikte die input om nieuwe, nóg betere materialen te ontwerpen. Zo werken we nu nog steeds.”

Carlo: “We kwamen vele jaren geleden al vaak naar Nederland om verschillende daken te bezoeken. Zo leerden we van fouten uit het verleden en zagen we met eigen ogen hoe kleine veranderingen in producten grote stappen vooruit betekenden. Ieder dak is natuurlijk anders, maar de klimatologische omstandigheden en de wettelijke vereisten per land verschillen ook sterk. Daar moet je je range op aanpassen. Onze Research & Development afdeling (R&D) heeft geen directe lijn met hoe daksystemen zich houden op allerlei daken in Europa en daarbuiten. Wédéflex weet dat, voor wat betreft Nederland, wél. Zij delen die informatie met ons waardoor we samen heel doelgericht kunnen innoveren.”

Coen: “Wij zeggen altijd: “De kwaliteit van de rol komt pas echt tot uiting als de dakdekker de ladder heeft weggetrokken”. Hoe houdt het systeem zich bij zon, regen, sneeuw of ijs op het dak? Daarom is die open communicatie zo belangrijk.”

Marco: “Wij staan voortdurend open voor innovatie. Als we tien nieuwe producten ontwikkelen waarvan er uiteindelijk maar één de markt op kan, is dat ook prima. We leren altijd van het proces.”

Recycling en duurzaam produceren

Coen: “Eigenlijk deden wij al tientallen jaren geleden aan recycling. Nog voordat het begrip zo in zwang raakte. De grondstof voor APP bitumen daksystemen was aanvankelijk namelijk een afvalproduct (Atactisch Polypropyleen) dat op deze manier zeer duurzaam hergebruikt werd. Daarnaast is de levensduur van bitumen daksystemen zoveel langer dan die van synthetische dakproducten. Tachtig jaar is zelfs geen uitzondering.”

Marco: “Ik was recent bij de Europese Sustainability Meeting van Sika in Verona. We timmeren als bedrijf hard aan de weg als het gaat om het reduceren van onze CO2-emissie (doel 2022: 25% reductie en in 2023 wederom 25%) en water- en energieconsumptie. We zitten ook in de startfase wat betreft het installeren van zonnepanelen. Daarnaast zoeken we steeds naar ‘een tweede leven’ voor materialen. Leislag gebruiken we, met een kleine investering, al helemaal opnieuw. Onze afdeling R&D onderzoekt nu ook hoe we dakproducten kunnen produceren waarin 80% recyclaat aanwezig is. Dakproducten met 40% gerecycled materiaal zijn al veel langer op de markt.”

Coen: “INDEX en Wédéflex zijn in ieder geval niet van het ‘windowdressen’. Wij baseren ons graag op feiten.”

Duurzaam vervoer

Coen: “Het grootste deel van de dakrollen (80%) die Index voor ons maakt wordt per trein vervoerd. Vooral onze reguliere producten als de D4 dakrol en de Wédébase 446 lenen zich voor een nagenoeg continu productieproces en dito transport.”

Marco: “Hoe constanter wij kunnen produceren en leveren, hoe beter het voor het milieu is. Gewoonweg omdat we dan beter kunnen plannen. En is het kostentechnisch ook voor iedereen het meest interessant. Ik ben blij dat Wédéflex daarin proactief meedenkt.”

Daksystemen zonder gasbranders bevestigen?

Carlo: “We werken bij INDEX al jaren aan zelfklevende dakbedekkings-systemen. Wédéflex brengt deze ook al lange tijd op de markt. En met succes. Het is echter een illusie te denken dat ze veel makkelijker aan te brengen zijn dan met een brander. De systemen zijn namelijk veel technischer. Ze vereisen vakmanschap bij het aanbrengen. ‘Managing the materials’ is belangrijk hier. Gelukkig kunnen we dat wel aan de Dealers van Wédéflex overlaten. Nieuwer zijn de zeer hoogklevende dakbedekkingen die Wédéflex ook in het assortiment heeft, zoals de Wédéflex Mineral Bicover. Hiervoor heb je veel minder gas nodig bij de bevestiging.”

Coen: “De dakenbranche is vaak nog traditioneel. Pas als mensen met nieuwe dakbedekking gewerkt hebben en het goed bevalt gaan ze om. Wij hebben hier een pioniersrol te vervullen. En misschien dat de huidige gasprijzen deze gasloze/gasarme ontwikkelingen enigszins versnellen.”

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT