PROJECT IN UITVOERING

60.000 m² KWALITEITSDAK VOOR WESTFIELD MALL OF THE NETHERLANDS

In Leidschendam werken momenteel vele bouwpartners aan de realisatie van het grootste winkelcentrum van Nederland: Westfield Mall of The Netherlands. Het bestaan­de winkelcentrum Leidsenhage wordt volledig vernieuwd en fors uitgebreid. Wédéflex Duurzame Daksystemen en Wédéflex Established Dealer BOKO Dakbedekking zijn er trots op dat dit nieuwe winkel­hart van Nederland ook het dak krijgt dat het verdient!

Project : Westfield Mall of The Netherlands te Leidschendam
Opdrachtgever/Eigenaar : Unibail-Rodamco-Westfield te Schiphol
Aannemer opdracht
: Ballast Nedam te Nieuwegein
Wédéflex Established Dealer : BOKO Dakbedekkers te Westknollendam
Omvang dakoppervlak
: 60.000 m² nieuw en circa 20.000 m² bestaand
Wédéflex producten
: Wédémec Plus / Wédémec ZK Wédébase EPS / Wédébase Wédéflex D4 / Wédéflex D4 ZK Wédézone (roodoranje)

Een project van formaat
Westfield Mall of The Netherlands geeft winkelend Nederland een hele nieuwe beleving. In deze Mall komen dit jaar aantrekkelijke eettentjes, een bioscoop en exclusieve winkels.
BOKO Dakbedekkers is in september 2019 gestart met de werkzaamheden. Een groot deel van de tijd zijn vijftien tot twintig BOKO-medewerkers vijf tot zeven dagen per week hard aan het werk om de deadline – bouwvak 2020 – te halen. Een forse uitdaging, want deze Mall kent zowel beton- als staal­daken. En niet alles is even makkelijk met kranen te bereiken. DE REDAKTIE sprak met Arnold Flake (Uitvoerder BOKO) en Rob Bootsman (Algemeen Directeur BOKO) over dit uitdagende project en hoe BOKO deze enorme klus klaart.

Waarom BOKO?
Rob: “Projecten die qua dakconstructie een hoge moeilijkheidsgraad hebben en/of projecten die qua omvang erg groot zijn nemen we graag aan. BOKO is er helemaal op ingericht deze tot een goed eind te brengen. Wij denken en doen onder één dak.”

Arnold: “Ik hecht veel waarde aan een goede klik met de aannemer. Je moet het echt samen willen doen. Het DNA moet matchen. Je haalt regelmatig werken binnen omdat je al met aan­ne­mers samengewerkt hebt. Mits dat goed bevallen is natuurlijk. Medewer­kers van Ballast Nedam hadden al eerder met BOKO gewerkt. Ze wilden hier ook op zeker spelen en kozen daarom – na een aanbesteding – voor ons.

Uitdagingen Westfield Mall of The Netherlands
Arnold: “Voor ons zijn de belangrijkste uitdagingen de logistiek en de beno­digde snelheid van werken. Logistiek omdat we maar een beperkt aantal mogelijkheden hebben om te hijsen (om de dakrollen het dak op te krijgen). We werken daarvoor met bouwtickets, maar die moet je dan wel een week van tevoren aanvragen. En dat moet dan ook precies passen met de leveringen van de dakmaterialen.
Tel daarbij op dat diverse daken ook nog moeilijk bereikbaar zijn. En snel­heid omdat negen van de tien keer iets vertraagt in het bouwproces. Terwijl de opleveringsdatum gelijk blijft. We werken daarom regelmatig ’s avonds en in het weekend aan dit project. Wat betekent dat we veel vragen van onze medewerkers.”

Motiveren en binden medewerkers
Rob: “Als wij veel vragen moet er ook veel terugkomen. We zijn erg betrokken bij onze medewerkers en waarderen hun inzet enorm. Ik heb respect voor ze. Ze zijn van het grootste belang voor het succes van ons bedrijf. Daar wil ik in investeren. Ik ben benaderbaar en dichtbij en ken veelal alle medewerkers en hun partners en kinderen persoon­lijk. Ik kom regelmatig bij projecten om een praatje te maken en te kijken hoe het gaat. We organiseren gezellige momenten voor alle medewerkers en verrassen ze ook regelmatig met wat lekkers op de bouwplaats. En als we een oplevering hebben of een prijs winnen zijn we er allemaal bij. Want we doen het samen. Volgend jaar bestaat BOKO zestig jaar en dan gaan we met alle medewerkers op skivakantie. Daar heb ik nu al zin in!”

Van kunststof naar bitumen
Arnold: “In de officiële voorschrijving was rubber (EPDM) als dakbedek­king opgenomen. Daar zijn we mee begonnen maar daar ben ik ook snel mee gestopt. Ik heb de opdracht­gever en de aannemer geadviseerd voor een tweelaags dakbedekkings­systeem te kiezen in plaats van een eenlaags systeem. Ik was bang dat wij het anders niet waterdicht zouden krijgen. Ik ben blij dat ze ons advies opgevolgd hebben en switchten naar Wédéflex dakbanen.”

Dak vernieuwen bij bestaande bouw Leidsenhage
Rob: “We hebben ook een offerte gemaakt voor het vernieuwen van het dak van het bestaande winkelcentrum, ook te realiseren met Wédéflex. Dan praten we over ongeveer 20.000 m² bestaand dak. Ook hier ligt er een logistieke uitdaging voor ons klaar want dit gebouw ligt midden in de nieuwbouw.”

BOKO en Wédéflex
Rob: “BOKO en Wédéflex hebben al dik 33 jaar een heel goed huwelijk. En wat mij betreft blijven we de komen­de 33 jaar ook samen. Ik hecht er veel waarde aan dat Wédéflex het belang van de dakdekker niet boven het be­lang van de opdrachtgever stelt. Ze gaan altijd voor kwaliteit en laten dat nooit los. Alleen de beste dakdek­kers mogen de Wédéflex daksystemen installeren. Daar volharden ze echt in. Als enige. En dat heeft opdracht­gevers, ons en Wédéflex zelf geen windeieren gelegd.”

Toekomst
Rob: “Het continu monitoren van de kwaliteit van daken wordt belangrijk. Evenals precies weten wat voor dak­systeem waar ligt. We werken al veel met Wédéscan* en dat gaat goed. We gaan nu ook iedere ploeg met een iPad op pad sturen om overal foto’s te maken en zo de kwaliteit van daken nog beter vast te leggen.”

* Wédéflex heeft met Wédéscan als eerste een onafhankelijke conditiemeting ontwik­keld voor dakbedekkingen, volledig geba­seerd op NEN 2767: ‘Conditiemeting van bouw- en installatiedelen’.
Met Wédéscan kunt u de objectieve kwaliteit van uw dak­bedekkingen bepalen en vastleggen in een elektronisch dossier. www.wedescan.nl.

Over BOKO
BOKO is een toonaangevend dakdekkersbedrijf dat met name actief is in de Randstad. BOKO heeft circa 130 vaste mede­werkers en werkt daarnaast met een flexi­bele schil van 70 tot 80 flexwerkers. BOKO bestaat in 2021 60 jaar, is een echt familie­bedrijf en probeert de beste dakdekker van Nederland te zijn: BOKO: de norm.