SAMENWERKING
RAI AMSTERDAM, PATINA EN WÉDÉFLEX

IN GESPREK MET ...

Giulio Vernazzo (RAI Amsterdam) en Ruud Schat (Patina Dakdenkers) 

Giulio Vernazzo is Portfolio & Asset Manager bij RAI Amsterdam. In die functie is hij onder meer verantwoor­delijk voor 110.000 m2 dak­oppervlak. Ruud Schat is Account Manager bij Wédéflex Established Dealer Patina en werkt al lang samen met RAI Amsterdam en met Giulio. Samen met Chris Nijholt (Sales Manager Wédéflex) vertellen ze graag meer over hoe ze constructief samen­werken in de praktijk brengen.

Giulio: “De RAI is een fors complex met een uitgebreide historie. We praten hier over 300.000 m2 gebouwoppervlak en 110.000 m2 dakopper­vlak. In 1961 is het eerste RAI-gebouw op deze plek gerealiseerd. Sinds die tijd is er nagenoeg iedere tien jaar wel iets bijgebouwd. In 2006 is het Amtrium gerealiseerd. In 2009 is het Elicium erbij gekomen: een opvallend gebouw dat vijf meter boven straat­niveau hangt en met loopbruggen ver­bonden is aan andere RAI-complexen. In 2016 is de multifunctio­nele parkeer­garage gebouwd. En in 2017 is Strandzuid gerealiseerd. In 2020 was onze laatste uitbreiding. Overall omvat mijn taak ons vastgoed optimaal af te stemmen op de marktvragen, zowel op korte als op lange termijn. Daarnaast focus ik me op verduurzaming en energie-efficiency.”

Ruud: “Ik kwam in 2002 in contact met RAI Amsterdam. Het project dat we toen voor RAI Amsterdam uitvoerden, ging sec over veilig werken op hoogte en valbeveiliging. De samenwerking beviel echter zo goed dat we inmiddels een compleet pakket van diensten en producten rondom het dak aan ze leveren. En daar zijn we tot op de dag van vandaag hartstikke blij mee.”

Renovatie van het uitdagende dak van de Europahal
Ruud: “Het dak van de Europahal van RAI Amsterdam is, door de krommingen en de vele van elkaar verschillende dakdelen, met geen enkel ander dak te vergelijken. Niets is standaard aan dit dak. Nou ja, alleen dat er overal Wédéflex dakbedekking op ligt. De renovatie was daarom een uitdagend project voor ons.
Daarbovenop waren we in een van de warmste weken in Nederland aan de slag hiermee (zomer 2019). We hebben toen, op verzoek van onze dakdekkers, aan RAI Amsterdam voorgesteld de werkzaamheden ’s nachts uit te voeren. Giulio heeft dat vervolgens mogelijk gemaakt.”
Giulio: “Planning is alles voor ons. We verhuren hallen jaren van tevoren dus uitloop van werkzaamheden kan niet bij ons. Veel bedrijven vinden in fasen werken – wat als gevolg daarvan wel eens gevraagd wordt door ons – lastig. Een partner als Patina snapt juist ons belang en geeft daar goed invulling aan. Ik ben dan graag bereid ook met hen mee te denken. We starten in juli 2022 met de renovatie van Hal 7 en doen dat ook samen met Patina. Dit betreft 9.500 m2 dakoppervlak. Een forse klus.”
Ruud: “Het is waardevol dat Patina inmiddels zoveel kennis opgebouwd heeft over de daken van RAI Amsterdam. Dat schakelt makkelijk.”

Duurzame ambities en keuzes RAI Amsterdam
Giulio: “RAI Amsterdam werkt hard aan verduurzaming. We willen in 2025 gasloos zijn en we werken aan een routekaart om ons gebouw stap voor stap te verduurzamen. Hoe? Door het verbruik te verminderen, beter te isoleren en de eigen opwekking te verhogen. We kozen in dit kader ook bewust voor Wédéflex dakbedekking vanwege de extreem lange levensduur. Een waardevolle investering in de toekomst omdat je er zeker 35 jaar geen last van hebt. Ik vermijd zo onverwachte kosten.”

Leveringszekerheid
Ruud: “Zeker de laatste maanden zie je wereldwijd natuurlijk problemen als het om de levering van grondstoffen en producten gaat. Daar hebben we met Wédéflex nooit problemen mee.”
Chris: “Dat is iets waar we dag in dag uit ons stinkende best voor doen. En het lukt ons nog steeds. Samen met onze partners kopen we zo zekerheid in. Alhoewel we nu wel vaker met prijsaanpassingen te maken hebben. Wat natuurlijk niet fijn is maar ook daar zoeken we samen een oplossing voor.”
Giulio: “Bij de aanbesteding rondom Hal 7 is de levering van de dakbe­dekking niet eens ter sprake gekomen omdat we er zo aan gewend zijn dat dat altijd wel goedkomt.”

“Het wederzijds vertrouwen binnen onze driehoek betaalt zich uit”

Resultaat Gericht Samenwerken (RGS) in uitvoering
Ruud: “Eigenlijk kun je de samen­werking tussen RAI Amsterdam, Wédéflex en Patina als een zeer resultaatgerichte ‘driehoeksver­houding’ zien. We denken na over de klantvraag, zien de oplossingen en realiseren ze ook. Op duurzame wijze. En als er onverhoopt eens iets misgaat? Dan lossen we dat ook samen op. Die verantwoordelijkheid gaan we nooit uit de weg.”
Chris: “Weet je, je moet er altijd zo instaan. Anders werkt het niet. Partnerschap gaat 100% over resultaat. Over kwaliteit leveren.”
Giulio: “De kennis die Wédéflex als producent inbrengt vind ik erg waardevol. Daarin zijn ze echt uniek. Ik zie dit niet bij andere producenten.”

Giulio: “Als ik ten slotte inzoom op de langetermijnplanning van RAI Amsterdam is voor mij van het grootste belang dat bouwpartners precies weten hoe ze iets aan moeten pakken. En hoe lang ze er dan over doen. Ik pas mijn vragen aan partners daar altijd op aan. Daag ze uit opdat ze zelf goed nadenken over de vraag en de vraag achter de vraag. Alleen dan denken ze constructief met ons mee.”

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT