SLUISHUIS AMSTERDAM:
ALLES WAT OP EEN DAK MOGELIJK IS

WÉDÉFLEX PRESTEERT

Sluishuis Amsterdam, een architectonisch hoogstandje op IJburg-Steigereiland, bestaat uit appartementen en penthouses die bewoners adembenemende uitzichten bieden. Sluishuis biedt ook bezoekers vertier: je kunt er straks genieten van een ‘Scenic Walk’ over de daken en trappen. Wédéflex Established Dealer Oranjedak nam de dakwerkzaamheden bij dit project voor zijn rekening. Een geweldige uitdaging want er kwam daktechnisch nogal wat bij kijken…

Daktuinen, zonnepanelen, installaties. Trappen die 100% waterdicht moeten zijn. Dakwise gebeurt er veel rondom het project Sluishuis Amsterdam. “Dit zijn wel de krenten uit de pap voor ons”, zo vertelt Wim de Boon, Commercieel Directeur van duurzame dakaannemer Oranjedak. REDAKTIE sprak samen met hem en met Marcel Duyvestijn, Account Manager van Wédéflex, over dit uitdagende en in het oog springende project.

Wim: “In 2017 voerden we al gesprekken met projectontwikkelaar en bouwer VORM over dit project. In 2020 is het project Sluishuis ons gegund. Dit met name door onze lange samenwerking met VORM en door de expertise die we in huis hebben als het om Building Information Modelling (BIM) met Revit gaat. We zijn in maart 2021 gestart met onze werkzaam­heden op de bouw. Concreet waren er vanaf toen tot en met juni 2022 continu zes mensen van ons bedrijf hier aan het werk. Deze zomer wordt het pro­ject opgeleverd. Een mooie mijlpaal.”

Uitdagingen
Wim: “Kijkend naar het bovendak praten we bij dit project over meer dan 300 kolommen en poeren. Daarnaast ligt het gebouw vol met zonnepanelen. Kent het loopgebied veel beplanting en liggen leidingen bovenop het beton. Het is hier dus cruciaal dat je het waterdicht hebt voor een hele lange termijn want je komt er gewoon­weg nooit meer bij. De volgende uit­daging waren de terrasdaken. Deze kennen geringe opstanden, zijn vol­gelegd met houten vlonders en langs de dakranden voorzien van planten­bakken voor eigen gebruik. Ik heb daarom samen met Technisch Directeur Coen van der Kooij van Wédéflex nauwkeurig afgestemd hoe we, ondanks deze uitdagingen, de terrasdaken toch goed en veilig konden realiseren.”

Marcel: “Vanwege het feit dat je er echt niet meer bij komt – en onderhoud dus niet mogelijk is – is een bewezen lange levensduur van groot belang. Vandaar ook de keuze voor Wédéflex. Daarbij hebben onze systemen ook het voordeel dat ze goed tegen stilstaand water kunnen. Er ligt hier nu zo’n 4000 m2 Wédéflex dakbe­dekking, ook onder de betonnen trappen.”

Sluishuis Amsterdam: architectonisch en duurzaam hoogstandje
Sluishuis Amsterdam is ontworpen door de wereldberoemde Deense architect Bjarne Ingels. Het wordt omringd door een aansprekend waterlandschap. Ook is er een eiland om te ontspannen en een 400 meter lange pier die in aanleg­plekken voor sloepen en zeilbootjes voorziet. Alle appartementen en penthouses in het Sluishuis beschik­ken over eigen buitenruimten (terras of balkon). Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de realisatie van dit project. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige installaties en zonnepanelen. Maar ook aan het gebruik van gerecyclede materialen en het inzetten van recyclebare materialen.

Uniek project
Marcel: “Wat hier uitgevoerd is staat niet standaard in de boekjes van BDA Dak- en Geveladvies. Het is verre van een ‘dertien in een dozijn project’ en dan is maatwerk nodig. Wat weer uitgebreide kennis en expertise vereist.”

Wim: “Zeker bij dit project is de kennisinbreng van Wédéflex waardevol gebleken. Ze denken, binnen de kaders van de Verzekerde Garantie, mee en dragen concrete oplossingen aan. Ook vind ik het belangrijk te vermelden dat VORM als bouwer vaak en goed meedacht in de uitvoering.
En dus niet alleen in het voortraject. Dat was erg prettig voor ons. De complexiteit van dit gebouw vind ik interessant. Het heeft nagenoeg alles wat je op een dak kunt realiseren. Daarnaast vind ik het vernieuwend dat dit gebouw straks openbaar toegankelijk is.”

Oranjedak en Wédéflex: een samenwerking die zich uitbetaalt
Marcel: “Ja, we gaan informeel en relaxed met elkaar om maar weten ook precies wat we aan elkaar hebben. We laten elkaar nooit vallen en zoeken samen altijd naar de beste oplossing. Dat typeert onze relatie die al vele jaren teruggaat.”

Wim: “Onze relatie is open en los maar ook heel serieus wanneer het moet. Dan zetten we altijd alle zeilen bij. En zo hoort het ook.”

Wédéflex Established Dealer Oranjedak
Oranjedak is een van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkings­branche en onder­scheidend in partnership en professionele advisering. Oranjedak telt momenteel vijf vestigingen met meer dan 300 professionals. Oranjedak is al vele jaren Wédéflex Established Dealer. De kracht van Oranjedak is ener­zijds dat ze alles in eigen hand hebben en ander­zijds dat ze vol inzetten op circulariteit en duur­zaamheid. Oranjedak ambieert de meest duurzame dakbedekker van Nederland te worden. Wim de Boon is sinds 2001 werk­zaam bij Oranjedak en heeft binnen het bedrijf diverse functies vervuld. In zijn huidige rol als Commercieel Directeur is hij verantwoordelijk voor de landelijke verkoop.

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT