WÉDÉFLEX PRESENTEERT

DOORONTWIKKELING WÉDÉTECTIE

Voorjaar 2020 heeft Wédéflex Duurzame Daksystemen Wédétectie gepresenteerd: een slim waterdetectiesysteem voor platte daken. Waterde­tec­toren (sensoren) worden in het isolatiedeel van het dak­systeem geplaatst. Deze lees je vervolgens eenvoudig uit met een scanner. Water­schade wordt zo snel ontdekt. Met Wédétectie monitor je zo – heel kosteneffectief – het isolatiemateriaal tijdens de gebruiksfase van het dak. Wédéflex gelooft heilig in de waarde van Wédétectie voor zowel de Wédéflex Established Dealers als de opdrachtgevers. We werken daarom vanaf begin 2021 direct met de Duitse producent van het product HUM-ID samen om Wédétectie verder door te ontwikkelen. Roland Sleutjes (Algemeen Directeur Wédéflex) en Marcel Duyvestijn (Account Manager Wédéflex) vertellen meer over de kansen en de toekomst van Wédétectie.

Roland: “We worden in opdracht­geversland gewaardeerd voor het feit dat we heel lang heel goed voor onze daken zorgen. Continu willen verbe­teren is daarom structureel onderdeel van onze bedrijfsvoering. In 2019 hebben we, samen met Guardian, Wédétectie op de markt geïntroduceerd. Gezien het succes schalen we nu op. We werken direct met producent HUM-ID samen om de software voor Wédétectie verder te optimaliseren. Lijnen zijn dan kort en dat schakelt makkelijk.” 
Marcel: “Wédétectie biedt ons een geweldige kans onze daksystemen nóg beter te maken dan ze al zijn. We bewaken het isolerend vermogen van het dak en borgen daarmee zekerheid.”

“Een dak één keer goed maken en er vervolgens tientallen jaren goed voor zorgen: dat is de ultieme vorm van duurzaamheid.”

Wédétectie: duurzame en relatief goedkope oplossing
Marcel: “De isolatie-eisen van het Bouwbesluit zijn – terecht – fors en isolatiemateriaal is best duur. Zeker nu. Het belang dat het isolerende vermogen intact blijft is daarom groot. Economisch, maar bovenal natuurlijk vanwege duurzaamheid. Ik ben blij dat onze Wédéflex Established Dealers en onze opdrachtgevers de meerwaarde van Wédétectie meteen erkenden. Het systeem is simpel maar o zo doeltreffend. Ik heb nu al Dealers horen roepen dat ‘ze het graag in ieder dak meenemen’. Ook omdat ze daarmee natuurlijk nauw betrokken blijven bij de kwaliteit van het dak in een Resultaat Gericht Samenwerken-, Prestatie Gericht Onderhoud- of levensloop­constructie. Ondanks de nog relatief korte introductieperiode hebben we Wédétectie al bij behoorlijk wat pro­jecten toegepast – of wordt het nog toegepast. Dat bewijst dat de behoefte groot is. En voor het geld hoef je het zeker niet te laten want Wédétectie is niet duur.”

Doorontwikkeling met HUM-ID
Roland: “Digitalisering van het dak heeft de toekomst. Met ons elektronisch dossier Wédéscan kunnen onze Dealers en opdrachtgevers de conditie van daken al goed vastleggen en monitoren. Wédétectie is daar een prachtige aanvulling op. We kijken daarom nu hoe we Wédétectie goed kunnen integreren met Wédéscan. We innoveren samen met HUM-ID om tot de best werkbare softwareoplossingen te komen. Voor onze gebruikers hebben we een goede handleiding en duidelijke instructiefilms. Deze geven gedetailleerd weer hoe je Wédétectie slim installeert en hoe je vervolgens de sensoren uitleest. Deze filmpjes zijn te bekijken op onze website: www.wedeflex.nl/wedetectie. We willen onze Dealers en opdrachtgevers ook hiermee optimaal toolen.”

“Wédétectie kan zomaar de nieuwe standaard worden.”

Wat is Wédétectie en hoe werkt het?
Wédétectie is een slim waterdetectie­systeem voor platte daken. We plaat­sen waterdetectoren (sensoren) in het isolatiedeel van het daksysteem. Deze lees je met een scanner uit. Eventuele waterschade ontdekken we hiermee razendsnel. De sensoren en de scanner communiceren met elkaar door de verschillende lagen van de dakopbouw heen. Hierbij maken we gebruik van de RFID-technologie (identificatie via radiogolven). De sensoren hebben dus geen batterijen. En kabels door het dakbedekkingssysteem zijn ook niet nodig.

De plaatsing is simpel. We maken een insnede in het isolatiemateriaal. Zo kunnen we de sensor tijdens het aanbrengen van de isolatie rechtop plaat­sen. Tijdens de reguliere onderhouds­beurten kan de Wédéflex Established Dealer met behulp van de scanner controleren of er ergens een lek is. Water ‘sluit’ namelijk het circuit in de sensor en dat wordt door de sensor geregistreerd en door de scanner uitgelezen. Aluminium folies kunnen de RFID-signalen blokkeren. Als je een isolatiemateriaal met een aluminium cacheerlaag toepast, moet je deze daarom boven de sensor verwijderen. De signalen dringen wel gemakkelijk door ballastlagen of extensieve groendaken heen.

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT