WIST JE DAT?

WIST JE DIT OVER GROEN...?

De kleur groen heeft een helend effect op de ogen en verbetert je zicht. Groen helpt het lichaam te ontspannen en vermindert stress.

Groen is een secundaire kleur. Als je geel en blauw mengt krijg je groen. De eigenschappen van blauw en geel komen in het groen terug. Geel staat voor hartverwarmend en leergierig. Blauw staat voor de communicatieve kracht in groen.

Meer groen in stedelijk gebied vermindert hittestress bij mensen en draagt bij aan een betere waterafvoer bij extreme buien.

Slechts 2% van de mensen heeft groene ogen. Als je mensen echter vraagt welke kleur ogen ze het liefst zouden hebben, wordt groen het vaakst genoemd.

Chirurgen en operatieassistenten dragen groen. Dit omdat chirurgen vaak lang naar bloed kijken. Als ze daarna naar iets wits zouden kijken, zouden ze allemaal blauwgroene vlekken zien. Dat wil je niet. Daarom zijn zoveel mogelijk onderdelen in een operatiekamer blauwgroen.

Groen was de meest populaire kleur voor trouwjurken in de 15e eeuw. Waarom? Omdat groen in die tijd symbool stond voor vruchtbaarheid.

Het Noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurlijk fenomeen dat vooral voorkomt tussen 60 en 75 graden noorderbreedte. Het is een prachtig schouwspel. Het Noorderlicht is steeds anders. Dat maakt het ook zo bijzonder. Het groene licht bevindt zich op de onderste laag. Deze kleur zie je dan ook het vaakst.

Groene daken nemen CO2 en fijnstof op. Denk dan bijvoorbeeld aan rondvliegende pollen of kleine stof­deeltjes. Opname en filtering van CO2 zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Niet alleen voor jou maar ook voor je omgeving. Tel uit je winst.

Kinderen (en volwassenen ook denken wij!) worden rustiger in de natuur. In het groen dus. Onderzoek wijst bijvoor­beeld uit, dat spelen in een natuurlijke omgeving positieve effecten heeft voor kinderen met ADHD.

Groen staat symbool voor ‘veilig’. Denk bijvoorbeeld aan ‘go’ in verkeerslichten. Of aan EHBO-apparatuur; dat is ook vaak groen. In de meeste landen is de signing voor nooduitgangen groen, hoewel sommige rood zijn.

Groen is de kleur die wordt gebruikt voor nachtkijkers. Waarom? Omdat het menselijk oog het meest gevoelig is voor – en in staat is om – de meeste tinten in die kleur te onderscheiden.

De kleur groen wordt ook vaak gebruikt als symbool voor ziekte. Denk alleen al aan cartoons. Als een karakter een groen gezicht heeft, betekent dit dat hij/zij best wel ziek is.

De Ieren zijn trots op hun nationale kleur: groen. We kennen allemaal het groen op Saint Patrick’s Day, de nationale feestdag van de Ieren. De kleur komt ook terug in hun vlag. Het groene deel verwijst naar het Rooms-Katholieke volksdeel en het oranje deel naar de protestante volgelingen van de Nederlandse stad­houder Willem III. De witte baan in het midden symboliseert de taak beide volksdelen met elkaar te verzoenen.

Er zijn veel spreekwoorden met ‘groen’. Iemand het groene licht geven. Groene vingers hebben. Zo groen als gras. Nog groen achter de oren zijn. Of groen zien van afgunst.

De meest voorkomende vorm van kleurenblindheid is het niet kunnen onderscheiden van groen en rood. Deze aandoening komt vaak voor. In Nederland hebben 8% van alle mannen en 0,5% van alle vrouwen een vorm van kleurenblindheid.

Mensen die in een groene buurt wonen en veel buiten zijn, voelen zich gezonder en komen minder bij de huisarts dan mensen met weinig groen in hun leefomgeving. Het ervaren van natuur en groen heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken.

Bij sinaasappelbomen in de tropen blijft de kleur van de sinaasappel groen of groengeel, ook als hij rijp is. Dit omdat er voor de kleur oranje koele nachten nodig zijn en die ontbreken in de tropen.

Groene auto’s zijn de minst aange­reden auto’s. Dit komt door de opvallende kleur.

Nieuw-Guinese skinks (soort hagedis) hebben geen rood maar groen bloed. Deze groene kleur van het bloed komt voort uit een soort galpigment dat we biliverdin noemen.

Is de lievelingskleur van je kind groen? Dan is hij of zij dol op affectie. Op knuffelen en kusjes geven. Je zoon of dochter legt al gauw even een hand op je schouder of tikt je aan om je aandacht te krijgen. Aanraking geeft ze gewoon een heel veilig gevoel.

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT