"HET BEWIJS LIGT OP HET DAK"

RENÉ VAN ENGELEN EN JOHN DE BRUIN (PORTAAL)

IN GESPREK MET...

RENÉ VAN ENGELEN EN JOHN DE BRUIN (PORTAAL)

Woningcorporatie Portaal is actief in de regio’s Arnhem, Eemland, Leiden, Nijmegen en Utrecht. In totaal beheert Portaal circa 52.000 woningen. De woningcorporatie heeft een glasheldere missie: bijdragen aan goed samenleven. 

En vanzelfsprekend speelt tijdig en kwalitatief goed onderhoud van de woningen daar ook een belangrijke rol in. REDAKTIE sprak met René van Engelen (projectleider) en John de Bruin (projectleider) van Portaal en met Marcel Duyvestijn van Wédéflex Duurzame Daksystemen over de decennialange samenwerking tussen deze organisaties. Hoe ontstaat zo’n band? En wat is de grote plus ervan? 

René: “Ik ben verantwoordelijk voor optimaal onderhoud van de schil van ons woningenbestand in de regio Arnhem en Nijmegen. Het dak is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. In alles staat resultaatgericht samenwerken (RGS) centraal. Wij vragen louter prestaties van onze RGS-partners. Hoe ze dat doen vullen ze zelf in. Maar in enkele gevallen schuif ik toch graag nog even aan. Vooral ook als het om dakbedekking gaat. Er liggen in onze regio, meer dan in de andere, al vele kilometers Wédéflex dakrollen op onze woningen. Wat ik met name waardeer in deze club zijn de kwalitatief hoogwaardige producten en de excellente service. Wédéflex investeert fors in de relatie. In samenwerken. Dat is veel waard.”

“Het klassieke voorschrijven is verdwenen”

John: “Binnen de regio Arnhem/Nijmegen ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van de dakinspecties. Ik zie dat Wédéflex daken die er al 25 jaar liggen nog steeds niet aangepakt hoeven te worden. Het bewijs van de kwaliteit van Wédéflex ligt feitelijk op het dak. Wij werken daarnaast ook al lang met digitaal dakportaal Wédéscan. En recent hebben andere regio’s binnen Portaal ook bewust voor Wédéscan gekozen. In onze regio werken we vast samen met drie Wédéflex Dealers die zich al lang bewezen hebben. Cowboys in de markt vermijden we. We kiezen voor vaste partners die stabiliteit garanderen. Maar, zoals René al zei, het klassieke voorschrijven is verdwenen. De RGS-partners nemen veel over. Gemiddeld ben ik nog een keer per week op een werk aanwezig.”

Marcel: “Portaal heeft dit goed voor elkaar. Helaas zien we in andere gevallen nog te vaak dat de juiste kpi’s van het dak niet meegenomen worden in een RGS-raamovereenkomst. Daardoor wordt – bedoeld of onbedoeld – de keuze van de toe te passen dakbedekking min of meer vrijgelaten. RGS-partners kiezen dan niet voor triple A-producten maar voor een goedkoper alternatief. De ‘dakenbusiness’ is in die zin een aparte tak van sport. Pas na zo’n tien jaar blijkt of je de goede keuze gemaakt hebt…”

Duurzaamheid handelen = duurzaam plannen
René: “Natuurlijk is ook bij Portaal duurzaamheid een belangrijk speerpunt. We willen energetische winst behalen. Maar makkelijk is het niet. Je kunt een dak flink isoleren maar dan moet alles aangepast worden. Dat is nogal wat. Weegt dat op tegen wat je dan weer aan duurzaam handelen verliest? En willen huurders daarin investeren? Ofwel: accepteren ze een huurverhoging tegenover de energiebesparing die je ermee bereikt? Feit is: als je nu een dak erop legt ga je ervan uit dat je daarna 25 jaar niets meer hoeft te doen.”

John: “Daarom is Wédéscan ook zo belangrijk. Je weet precies hoe daken erbij liggen en wat de restlevensduur van ieder dak is. Daar kun je op plannen, zodat we de middelen die we hebben echt goed verdelen.”

René:
“En wat ik me ook wel eens afvraag: bitumen is een restproduct van aardolie. Raakt dat niet een keertje op?”

Marcel: “Bitumen is een residu dat overblijft bij het raffinageproces van aardolie. Het is een van de meest gerecyclede producten ter wereld. Logisch, want het is eeuwigdurend recyclebaar. Het recyclaat ervan zit dus al in veel nieuwe producten. Onze dakbedekkingen bevatten dan ook een substantieel aandeel recyclaat. Daarnaast stimuleert Wédéflex recycling na het eind van de levensduur van een dak. Wij verstrekken daarvoor terugnamecertificaten. Het is hierbij van belang dat de daken goed losmaakbaar zijn. Daar moet je vooraf (tijdens het ontwerpproces van het dak) al rekening mee houden. Maar laten we vooral niet vergeten dat recycling de allerlaatste stap is binnen het circulariteitsthema. Voor het zover is, liggen Wédéflex daken er decennialang. Helemáál als ze ook tussentijds overlaagd zijn (re-use on site). Daarmee kan de levensduur van een Wédéflex dak rustig oplopen tot 80 à 90 jaar. Bedenk maar eens hoe duurzaam dat is denkend aan (de productie van) materialen, logistiek en werkzaamheden die dan al die jaren helemaal niet nodig zijn.”

Goed huwelijk met Wédéflex
René: “Het voordeel van een langdurige relatie met elkaar onderhouden? Dat eventuele problemen ALTIJD en snel opgelost worden.”

Marcel: “We proberen binnen Wédéflex altijd alles te tackelen wat maar op een dak mis kan gaan. Foutkansen elimineren we. Daarmee voorkom je het gros van problemen die kunnen ontstaan.”

John: “Vooral de Verzekerde Garantie van Wédéflex is voor woningcorporaties een pre. Alhoewel we er nog geen gebruik van hebben hoeven maken.”

René: “We zijn als Portaal van oudsher ook wel een beetje getrouwd met bitumineuze dakbedekkingen moet ik zeggen. We werken bij voorkeur niet met EPDM of kunststof.”

John: “Terwijl we die alternatieven soms wel zien bij nieuwbouw. Helaas komen wij de problemen ervan in de loop der tijd dan weer in een te vroeg stadium tegen…”

Stabiliteit
Marcel: “Het thema van deze REDAKTIE is stabiliteit. Wat houdt dat voor jullie in?”

John: “Ik kan lezen en schrijven met de Technisch Managers van Wédéflex. Ze kennen onze organisatie zó goed. Dat schakelt en communiceert makkelijk.”

René: “Wédéflex is een uiterst stabiele organisatie. Ze werken met een vast team. Ik hecht daar veel waarde aan. We hebben maar een paar woorden nodig om elkaar goed te verstaan.”

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT