PROJECT IN THE SPOTLIGHT

ECOLOGISCHE BASISSCHOOL DE VERWONDERING, ALMERE NOBELHORST

Een primeur. Want recent is in Almere Nobelhorst de eerste volledige ecologische basisschool van Nederland opgeleverd. Basisschool De Verwondering ‘ademt’ duurzaamheid. Je ziet het terug in het gebouw, in de gebruikte materialen en in de omgeving.

Project: 
Ecologische basisschool Almere Nobelhorst

Opdrachtgever: 
Gemeente Almere

Wédéflex Established Dealer: 
Oranjedak West B.V.
Amsterdam

Omvang dakoppervlak: 
1710 m2

Wédéflex producten (v.o.n.b.):
• Wédédefend Alu ZK (dampremmer)

• Wédébase 446 onderlaag
• Wédéflex D4 en Wédéflex D4 No Roots als toplaag

Duurzaamheid integreren in lesaanbod en handelen. Kinderen ontdekkend laten leren. ‘Met de handen uit de mouwen en de voeten in de klei’. De naam van ecologische school De Verwondering is heel bewust gekozen. Hij past perfect bij de doel­stellingen van de school en bij het gerealiseerde schoolgebouw. ORGA architect was verantwoordelijk voor het ontwerp van deze biofilische school. Architect Guus Degen van ORGA architect leidde ons rond bij de oplevering en vertelde ons meer over dit bijzondere project. Peter van Til (opzichter gemeente Almere) en Christian Nijholt (Account Manager Wédéflex) liepen met hem mee.

Ontdekkend leren
Guus: “Het ontwerp is volledig gebaseerd op de wensen van Gemeente Almere en scholenstichting Prisma: een duurzaam, gezond ge­­bouw creëren waarbinnen kinderen ontdekkend kunnen leren. Het gehele gebouw, inclusief de directe omgeving, zien we als biotoop. De verschillende clusters vormen de specifieke habitat van de kinderen.

Deze zijn weer onderverdeeld in kleinere ecotopen. De clusters klas­lokalen zijn op een organische manier met elkaar verbonden: er is een natuurlijke tussenruimte gecreëerd die de centrale ruimte omvat. De jongere kinderen zitten in de klassen beneden en de oudere kinderen zitten boven. Als leerling beweeg je je door het gebouw heen naarmate je ouder wordt. En overal ervaar je de natuur. Het groene karakter en de kleinschaligheid van de school passen bij de wijk.”

Rust en groen
Guus: “Felle kleuren zorgen voor veel afleiding. Per cluster hebben we echter wel voor een steunkleur gekozen. Deze is in lijn met de aardse tonen in het gebouw dus de basis blijft neutraal. Het vele hout en de leemstenen geven het gebouw het natuurlijke karakter. De hoge ramen zorgen ervoor, dat er veel daglicht binnenkomt. Je hebt zo veel zicht op de omringende natuur wat weer bijdraagt aan verbinding. Het geperforeerde plafondsysteem zorgt voor een prettige akoestiek, evenals de akoestische panelen aan de wanden. We hebben ook een strowand gemaakt in de school. Met een kijkgat erin zodat de kinderen het stro daadwerkelijk kunnen zien zitten. Je ziet nu nog de open latten structuren aan de wanden. Deze worden de komende tijd overal opgevuld met veel groen/planten. Een goed voorbeeld van hoe je elementen van de natuur kunt verwerken in gebouwen (biophilic design). En het vegetatiedak is natuurlijk ook een echte eyecatcher. Daar komen straks kippen op lopen en een deel wordt ingericht als moestuin waar de kinderen hun eigen tomaten kunnen verbouwen. Dit dak omringt een openluchtlokaal dat deels overdekt is. Ook hier ervaren de kinderen weer die groeiende, levende omgeving.”

Bewuste keuze voor een Wédéflex daksysteem
Peter: “Er was wel een bottleneck tijdens de realisatie van het schoolgebouw. We wilden eerst het energiedak in het dak maken, net onder de dakbedekking. We hebben dit op advies van Oranjedak West B.V. Amsterdam anders uitgevoerd. We hebben het nu op het dak gedaan. Als er nu iets is kun je er altijd bij. We hebben ook bewust gekozen voor een Wédéflex daksysteem. De Verzekerde Garantie die Wédéflex biedt speelde hierbij een grote rol, evenals hun bouwbegeleiding. Daarnaast hebben we, in het kader van de duurzaamheids- en circulariteitsgedachte, ook de lange levensduur en de herbruikbaarheid van de dakbanen meegewogen. Het was een geweldig leuk project om aan mee te werken. De sfeer binnen het bouwteam was top en ook het schakelen met Paula van Kuijk, directeur van De Verwondering, leverde veel op. Haar input heeft veel bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat.”

Biophilic design
Biofilisch ontwerpen versterkt het contact tussen mens en natuur door elementen van de natuur te verwerken in de gebouwde omgeving. Het resultaat is dat mensen hierdoor minder stress ervaren, beter waarnemen en zich ook beter voelen. Biophilic design wordt wereldwijd steeds meer toegepast. Niet alleen bij scholen maar ook bij kantoren en hotels.

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT