PROJECT IN UITVOERING
OOSTERDOKSEILAND AMSTERDAM

BINNENSTEDELIJKE NIEUWBOUW OOSTERDOKSEILAND AMSTERDAM

Het Oosterdokseiland ligt op een prachtplek tussen de historische binnenstad van Amsterdam en het IJ. Hier herrijst een opvallend glazen kantoor- en woongebouw dat ook het nieuwe onderkomen van Booking.com wordt. Het iconische gebouw wordt voorzien van een Wédéflex dak.

Project:
City Campus Booking.com en ODE Apartments

Opdrachtgever /Eigenaar:
OOA/BPD te Amsterdam

Aannemer opdracht:
Züblin te Breda

Wédéflex Established Dealer:
BOKO Dakbedekkers te Westknollendam

Omvang dakoppervlak:
17.000 m2

Wédéflex producten :
Toplagen:
Wédéflex D4 Roots
Wédéflex D4 Roots ZK
Wédéflex D4 ZK
Wédéflex D4

Onderlagen:
Wédémec
Wédémec ZK
Wédébase 446
Wédénop

Op het Oosterdokseiland treffen cultuur, wonen, werken en recreëren elkaar. Het Conservatorium van Amsterdam was er al gevestigd evenals de Openbare Bibliotheek, een hotel, bedrijven en diverse uitstekende horecagelegenheden. Momenteel wordt hier een markant kantoor- en woongebouw gerealiseerd, ontworpen door Ben van Berkel van UNStudio. Een gerenommeerd architect die ook de Erasmusbrug in Rotterdam ontwierp en het Centraal Station van Arnhem. Het gebouw herbergt straks 41 moderne appartementen (ODE Apartments) en de City Campus van Booking.com. Cor-Jan van ’t Veer is Bedrijfsleider bij Wédéflex Established Dealer BOKO. Hij vertelt ons graag meer over dit bijzondere project.

Cor-Jan: “Ik heb in het verleden vaker – met veel plezier! – samengewerkt met Edwin Zevenhoven. Hij is een van de twee projectdirecteuren en werkt bij bouwbedrijf Züblin. Via hem zijn we ook bij dit omvangrijke project betrokken geraakt. Het is een ongelooflijk mooi maar ook een ingewikkeld gebouw. De overkragingen moesten per verdieping opgevijzeld (langzaam omhoog gebracht) en daarna afge­zekerd worden. En ten slotte komt er ook groen op het dak. De daksystemen moeten hierop voorbereid zijn wat waterdichtheid en belastbaarheid betreft. Momenteel denkt men na over welke tegel te selecteren voor de looppaden op het dak. Ook moet er bliksembeveiliging op het dak komen die bij voorkeur niet in het zicht staat. En er wordt een watervalligger gemaakt van drie verdiepingen hoog. We denken actief mee over hoe we dit samen met alle bouwpartners het beste vorm kunnen geven.”

Specifieke uitdagingen
“De soms lastige bereikbaarheid van deze binnenstedelijke bouw vraagt om slimme oplossingen. We vragen bouwtickets aan die aangeven wanneer je op de bouw aanwezig mag zijn of materialen (kort) op mag slaan. Just In Time (JIT) leveren is dan belangrijk evenals flexibiliteit van ons team. Werk­zaamheden moesten bijvoorbeeld ook wel eens op zaterdagen uitgevoerd worden. Züblin heeft drie tot vier medewerkers volledig vrijgemaakt voor de logistiek om deze voor alle betrok­ken bouwpartners in goede banen te leiden. Goede afstemming is ‘key’ bij dit project, zeker omdat er zoveel detailleringen in zitten waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Een ervan is bijvoorbeeld de complexiteit van de hemelwaterafvoer. Alle dakrollen mechanisch bevestigen was gewoonweg niet uitvoerbaar hier. Zelf ben ik iedere donderdag aanwezig op de bouw om de planning te bewaken en om sturing te geven aan het hele proces. Geen overbodige luxe bij dit complexe project.”

“Inmiddels zijn wel alle daken op hoogte gebracht. We hebben daarom al een groot deel van de dakdelen af kunnen werken, maar een deel is ook nog ‘blanco’. Voorlopig zijn we dus nog wel aan de slag in dit mooie stukje Amsterdam. Maar we zijn bovenal hartstikke trots dat we ons steentje aan dit mooie referentieproject bij kunnen dragen.”

Over BOKO
BOKO is een toonaangevend dakdekkersbedrijf dat met name actief is in de Randstad. BOKO heeft circa 130 vaste medewerkers en werkt daarnaast met een flexibele schil van 70 tot 80 flexwer­kers. BOKO bestaat dit jaar 60 jaar, is een echt familiebedrijf en streeft na de beste dakdekker van Nederland te zijn: BOKO: de norm.

 

TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT