Dakteam tilt samenwerken naar hoger niveau
Lagere kosten, hogere kwaliteit en meer tevreden huurders: het is de gouden combinatie waar veel vastgoedbeheerders van dromen. Stadgenoot was een van de eerste woningcorporaties die er werk van maakte. Met de oprichting van het Dakteam in 2010 had de Amsterdamse woningcorporatie de primeur van een vastgelegde, verregaande onderhoudssamenwerking. Als leverancier van duurzame daksystemen maakt Wédéflex al jaren onderdeel uit van deze succesvolle alliantie. Tijd voor een rondetafelgesprek over wat het betekent om echt samen te werken - en wat dat in de praktijk oplevert.
De unieke samenwerking tussen Stadgenoot en drie dakpartners – Patina, BOKO en Consolidated – heeft geleid tot een revolutie in dakonderhoud. Patina en BOKO zijn Wédéflex Established Dealers en dakpartners van het eerste uur.
De derde partner, Consolidated, is verwerker van Derbigum producten. Voor Sander Slotemaker, operationeel directeur van Patina Dakdenkers, en Sjaak Bootsman, directeur van BOKO Dakbedekkingen, is het een uitgemaakte zaak. ‘We zijn samen het Dakteam’.
Vanuit Stadgenoot schuiven nog twee dakteamleden aan. René Groenhuyzen, Technisch Contractmanager en verantwoordelijk voor planmatig onderhoud. En John Veerman, Manager Vastgoedverbetering en in een vorige functie initiatiefnemer van het Dakteam. Samen met Chris Nijholt, Commercieel Directeur van Wédéflex Duurzame Daksystemen, sprak men over het succes van deze alliantie.
Wirwar aan bedrijven “De kosten liepen volledig uit de hand, we moesten iets doen.” René herinnert zich hoe de situatie was toen het dagelijks onderhoud nog door een wirwar aan bedrijven werd gedaan. “Bij planmatig onderhoud werkten we al met vaste partners en dat ging goed. John stelde vervolgens voor om met vaste partners samen te werken voor zowel planmatig als het dagelijks onderhoud voor de daken, met als doel de kosten te verlagen. ‘Het ging niet alleen om een kostenbesparing, we wilden ook het aantal lekkagemeldingen naar beneden brengen. De kwaliteit moest daarom omhoog. Als je goed werkt levert en een lekkage in een keer oplost, hoef je niet meer terug te komen en voorkom je duurdere reparaties.”
Wie wil je het dak op sturen?
De keuze voor de juiste partners was cruciaal. John vervolgt: “Het Dakteam begon voor mij met een fundamentele vraag: wie wil je het dak op sturen? Wie is het beste in beheer en onderhoud? Het antwoord was duidelijk: dakspecialisten. Vakmensen die weten waar ze mee bezig zijn. Voor planmatig onderhoud werkten we al met een paar vaste partijen samen en uiteindelijk hebben we daar onze drie dakpartners uit gekozen. Als lid van het Dakteam ben je meer dan een preferred supplier, want je draagt een grote, gedeelde verantwoordelijkheid.”
De samenwerking gaat verder dan alleen het verdelen van taken. Stadgenoot beheert meer dan 30.000 wooneenheden verspreid over de stad en elke partner is verantwoordelijk voor een eigen gebied. Maar als het nodig is, springen de partners bij om elkaar te helpen.
Samenwerken zonder grenzen
Een van de unieke aspecten van het Dakteam is de flexibiliteit in samenwerking. René legt uit: “Stadgenoot wil de workload gelijkmatig verdelen. Bij planmatig onderhoud zijn er geen grenzen. Als er in het ene jaar veel werk is in de ene wijk en minder in een andere, dan werk je gelijktijdig in de wijk van je partner. Wat dat betreft zijn we echt een team, niet alleen in naam.” Sjaak voegt toe: “Daarnaast kijk je naar de daken alsof het je eigen daken zijn. Daar beoordeel je het op. Moet er nu iets gebeuren, of kunnen we het werk een paar jaartjes vooruitschuiven?”
Leren en uitdagen
De samenwerking binnen het Dakteam gaat verder dan alleen het uitvoeren van onderhoud. De partners leren van elkaar en dagen elkaar uit het beter te doen. Voor Sander is dat misschien wel de belangrijke winst van dit nauwe samenwerkingsverband. “We zijn gekozen op basis van onze kennis en kwaliteit, dus als het goed is hebben we alle drie dezelfde papieren. Maar als eentje het nou beter doet, word je toch uitgedaagd. Hoe kunnen zij hoger scoren in klanttevredenheid dan wij? Wat doen zij anders?”
Wederzijds respect
Het succes van het Dakteam is gebaseerd op vertrouwen en openheid. Waar Stadgenoot vroeger alleen opdrachten verstrekte, verwacht de woningcorporatie nu ook feedback en advies van de partners. Gevraagd en ongevraagd. Alles mag besproken worden, niemand hoeft zich in te houden. Chris benadrukt: “Deze openheid voelt goed, omdat het bijdraagt aan een sfeer van vertrouwen en wederzijds respect.”
Luisteren naar specialisten
John weet dat het geheim van een goede samenwerking de erkenning van ieders kwaliteiten is. “Het is mijn rol de goede vraag te stellen. Ik probeer zo goed mogelijk te omschrijven wat we willen hebben. De uitvoering laat ik bij onze dakpartners.
En wij als Stadgenoot zijn blij als zij alleen maar met A-merken, zoals Wédéflex, willen werken. Als je specialisten inhuurt, kun je maar beter naar ze luisteren.”
Pannenprotocol
Het Dakteam werkt ook met een pannenprotocol. Kort gezegd houdt dat in dat er ook samengewerkt wordt met andere onderhoudspartners. Als de schilder bezig gaat, laat ‘ie dat weten en kan zijn steiger gebruikt worden voor een snelle dakinspectie of wellicht een preventieve ingreep. Het scheelt geld en tijd, maar vooral veel overlast voor de bewoners. Sander: “Als je het hele jaar een steiger voor je deur hebt omdat ze wat willen doen, word je natuurlijk helemaal gek. Beter is het als we de werkzaamheden een beetje op elkaar afstemmen.”
Kracht, kennis en kunde
Van overlast voor bewoners is het een kleine stap naar de overlast die de dakpartners zelf ervaren bij het uitvoeren van hun werk in Mokum. Van de vele vergunningen en verboden tot het dure parkeren en verplicht elektrisch rijden. Ofwel alles wat werken in Mokum moeilijk maakt. Ook kijken de dakpartners met interesse uit naar wat de toekomst gaat brengen op het gebied van wet- en regelgeving. 2050 energieneutraal, circulair werken, verplichte vergroening van daken en waterretentie – de bedenker van het Dakteam heeft er alle vertrouwen in dat ze er samen uit zullen komen. “Als je werkt zoals wij dat doen, dan ga je samen voor de hoogste kwaliteit. Wij hebben bewust gekozen voor deze samenwerking en daarmee kopen we innovatieve kracht, kennis en kunde in. Precies dat hebben we nodig voor vandaag en de toekomst.”