Een fraai groendak in plaats van dakpannen?

Een fraai groendak in plaats van dakpannen? Oftewel een groendak op hellende daken? Het kán gewoon. De groene pioniers van Sam Groofing hebben, samen met Wédéflex Duurzame Daksystemen, uitgebreid getest hoe je dit mogelijk maakt. Tijd om nader kennis te maken met Sam Groofing en in te zoomen op de kansen die zij en wij de markt bieden. Hanneke Kohlmann en Mark Blaakman van Sam Groofing en Marcel Duyvestijn van Wédéflex vertellen ons graag meer.

Mark: “Ik werk al jaren op het snijvlak van bouw en groen. Daarbinnen richt ik me met name op gebruiksdaken en wat we daarmee kunnen. Op het gebied van groendaken was er naar mijn mening nog geen goede oplossing voor hellende daken. 

De uitdagingen lagen bij de stabiliteit, bij de waterdichtheidsgarantie en bij hoe je ervoor zorgt dat hellende groendaken minder arbeidsintensief zijn en blijven. We willen ze namelijk aanbrengen tijdens de aanleg van het dak en we willen dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Daar zijn we mee aan de slag gegaan op een hellend dakoppervlak. We hebben de dakbedekking van Wédéflex als basis genomen en hebben onze pockets met butyltape, met daarop een industriële klittenband, gelamineerd hierop aangebracht. Deze constructie hebben we bij Kiwa/BDA uitgebreid en met succes op windbelasting getest. Daarnaast hebben we deze in de praktijk op Terschelling getest. De testresultaten die daaruit voortkwamen waren meer dan goed. Tijd dus om de markt op te gaan.”

Hanneke: “Ik heb zelf een bouwkundige achtergrond en ben in oktober 2022 bij Sam Groofing gestart om de gehele operatie goed op de rails te zetten. Een prachtklus. Sam Groofing ontwikkelt op zeer duurzame wijze groendaken voor platte, hellende en bijzondere daken. We onderscheiden ons op verschillende manieren. Allereerst leveren we geen seizoensproduct af. We hebben onze plugplanten het hele jaar op voorraad en kunnen dus het hele jaar door pockets produceren. Daarnaast hebben wij ons productieproces zo ingericht, dat we met 1 m2 teelt voorzien in 30 m2 groendak. Én onze groendaken houden minimaal 30 liter per m2 water vast. Dit kan makkelijk omdat we met alles wat we op het dak plaatsen ruim onder het vastgestelde belastbaar gewicht blijven (het maximaal verzadigd gewicht is 44 kg per m2 en het water-bufferingsvermogen is 30 liter per m2). Wat ten slotte een groot voordeel is, is dat er met ons systeem niets hoeft te veranderen aan de constructie van woningen.”

Marcel: “Hellende daken zijn nog vaak het domein van dakpannen in Nederland. Wédéflex daksystemen bieden nu de noodzakelijke duurzame waterdichtheid als je je hellende ‘dakpannendak’ wilt inruilen voor groen. 

De samen met Sam Groofing uitgevoerde tests tonen daarnaast aan dat het ook met de windvastheid goed zit. We moeten er nu samen mee aan de slag. Want groen moet je ook gewoon DOEN. Er is een wereld te winnen hier.”  

Groen en circulair op alle fronten

Mark: “Een groen bedrijf als Sam Groofing moet het duurzame karakter op alle fronten waarmaken. Onze frames zijn gemaakt van restafval zoals bijvoorbeeld shampooflessen, tetrapakken of kunstgras. We kweken de vegetatie 100% chemievrij op en kiezen bij voorkeur voor inheemse plantensoorten. Alles wat we in de markt zetten willen we terug hebben. Ieder onderdeel is circulair. En wat niet circulair is, is makkelijk te scheiden.”

 

Biodiversiteit stimuleren

Hanneke: “Iedere m2 heeft tien tot veertien soorten planten die in groeiseizoen, bloei en lengte verschillen. Je profiteert van groei en bloei van april tot en met oktober. Met grassen en kruiden kun je deze periode nog verlengen. Onze daken zijn daarmee een walhalla voor insecten en vogels en dragen sterk bij aan de biodiversiteit.

Je start weliswaar met een ‘zwart’ dak maar door de jaren heen gebeurt er steeds meer op je dak. Dat is prachtig. De naam Sam Groofing heeft hier ook mee te maken. Sam is onze huisvlinder die graag door het groene Nederlandse landschap fladdert. En Groofing staat voor Green Roofing.”

Groendaken in combinatie met zonnepanelen

Mark: “De daken van Sam Groofing zijn ook zeer geschikt om reststroken rondom zonnepanelen in te vullen. Architecten willen dit vaak ook. Onze groendaken helpen, bijvoorbeeld hiermee, woningcorporaties ook met hun duurzaamheidsambities. Iedereen heeft recht op groen.”

Sam Groofing en Wédéflex: samen sterk

Mark: “De betrouwbaarheid en professionaliteit van zowel Wédéflex als de Wédéflex Established Dealers is waardevol voor de uitrol van Sam Groofing groendaken. Zeker op het gebied van renovatie. Het is prettig werken met ze en de kwaliteit van de dakbedekkingssystemen van Wédéflex heeft zich al lang bewezen. Daarbovenop laten de test-resultaten zien dat het dus ook kán op hellende daken.”

Hanneke: “Vanuit renovatie én nieuwbouw gedacht onderzoeken we de mogelijkheden hoe samen te werken rondom de bevestiging van de pockets (met het klittenbandsysteem). En kijken we graag samen hoe we dit traject door kunnen ontwikkelen. Daarnaast vergen onze groendaken twee keer per jaar onderhoud. Ook daarin zoeken we samenwerking met betrouwbare partners.”

Nieuws

5 september 2023: Duurzame Dinsdag

Vandaag is het 'Duurzame Dinsdag', een dag waarop we extra aandacht besteden aan duurzame initiatieven in onze samenleving. Veel organisaties presenteren vandaag hun duurzame ideeën en initiatieven aan de politiek.

Wédéflex Established Verwerker cursus

Bij ons staat duurzaamheid centraal in al onze projecten. Voor ons betekent dit in de eerste plaats dat we producten ontwikkelen die ongelooflijk lang meegaan. En dat is precies wat onze dakbedekkingssystemen doen. Hoe kunnen we dit garanderen?

Wédéflex zorgt voor natuur en milieu

WeCare. Dat is de kern van wie we zijn en wat we doen. Dit is niet nieuw. Dit hebben we altijd gedaan en blijven we ook doen. Het is méér dan de Wédéflex filosofie: het zit in ons DNA. WeCare staat voor zorgen voor jullie, voor ons, voor daken en voor de toekomst. Het is een oneindig duurzame reis die we samen met jou maken. In deze REDAKTIE staat ‘Zorg voor natuur en milieu’ centraal. Hoe geven wij hier invulling aan? Welke ontwikkelingen spelen er? Hoe dragen wij als bedrijf, samen met partners, significant bij aan een duurzamere wereld? Dat delen we in deze uitgave graag met je.

Een fraai groendak in plaats van dakpannen?

Een fraai groendak in plaats van dakpannen? Oftewel een groendak op hellende daken? Het kán gewoon. De groene pioniers van Sam Groofing hebben, samen met Wédéflex Duurzame Daksystemen, uitgebreid getest hoe je dit mogelijk maakt. Tijd om nader kennis te maken met Sam Groofing en in te zoomen op de kansen die zij en wij de markt bieden. Hanneke Kohlmann en Mark Blaakman van Sam Groofing en Marcel Duyvestijn van Wédéflex vertellen ons graag meer.

100% recyclebaar bitumen

Echt waar. Het gemodificeerde bitumen waar de dakproducten van Wédéflex van gemaakt worden zijn 100% recyclebaar.

Wist je dat …

Onze gemodificeerde dakbedekking 100% recyclebaar is? Wédéflex ISO 14001 gecertificeerd is

100% recyclebare bitumen snijresten inzamelen

Peter Ligthart is directeur van ProBitumen, de branchevereniging van in de Benelux gevestigde producenten en leveranciers van bitumineuze afdichtingmaterialen. De bedrijven die daarbij aangesloten zijn (waaronder Wédéflex Duurzame Daksystemen), zijn goed voor een marktaandeel van circa 80% in de Benelux. Peter is daarnaast directeur van Stichting Dak & Milieu, een projectorganisatie specifiek voor de dakenbranche. Een van de projecten richt zich op bitumenrecycling en meer specifiek op de inzameling van snijresten. Chris Nijholt en Coen van der Kooij van Wédéflex gingen met Peter in gesprek over de status en de toekomst van recyclebare bitumen dakbedekking. BITUMEN DAKSYSTEMEN OOK BETER VOOR DE WATERKWALITEIT Water loopt natuurlijk over daken. En bouwmaterialen kunnen (minuscuul) oplossen in water als ze daar mee in contact komen (uitloging). Wat doet dat met de waterkwaliteit? Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt, dat bitumen dakbedekking de waterkwaliteit het minst beïnvloedt en daarmee het beste uit de bus

De ecologische zwemvijver van Martin van den Bersselaar

Sportief genieten in een natuurlijke omgeving zonder deze te belasten. Ik vind het fijn in de ochtend te zwemmen en ik heb de ruimte bij mijn huis

Zomersluiting

Wij gaan er een eindeloos heerlijke zomer van maken! Ook de hele zomerperiode staan we graag voor je klaar. 

Je hebt elkaar nodig

De samenwerking tussen logistiek dienstverlener E. van Wijk en Wédéflex Duurzame Daksystemen bestaat al sinds de oprichting van Wédéflex 45 jaar geleden. Interessant om een moment te pakken voor reflectie. Wat zijn de voordelen van zo’n volwassen en bestendige samenwerking?
Hoe ga je samen vooruit en geef je steeds opnieuw vorm aan duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap? Klaas-Jan den Hertog (Manager Sales & Customer Service bij E. van Wijk) en Pieter Dorresteijn (KAM Manager bij Wédéflex) gingen er eens goed voor zitten.

Wédé-Brainers

Puzzel maar raak met de 15 verschillen in het zoekplaatje, de woordzoeker of de verschillende raadsels

Onze opdrachtgevers en hun daken in uitvoering

WeCare. Dat is de kern van wie we zijn en wat we doen. Dit is niet nieuw. Dit hebben we altijd gedaan en blijven we ook doen

Wédéflex No Roots aan boven- en onderkant bedrukt

Onze dakrollen zijn altijd te herkennen aan de unieke Wédéflex bedrukking op de onderzijde.

Nieuw daksysteem voor Rotterdams monument

Het is een echte eyecatcher aan de noordzijde van het Noordereiland.

Unieke Wédéflex Verzekerde Garantie

Al meer dan veertig jaar zorgt Wédéflex Duurzame Daksystemen, samen met de Wédéflex Established

VCA-certificaat voor Wédéflex!

Per 9 maart jl. is Wédéflex VCA-gecertificeerd voor het opnemen en inspecteren van platte daken!

45 jaar Wédéflex

Coen en Roland bakken ze bruin bakken voor jullie allemaal! En met reden, want Wédéflex bestaat 

Wist je dat …
jij bij ons op één staat?

Wij zijn oneindig dankbaar voor onze waardevolle samenwerkingen.

In gesprek met Dennis Kneppers en Nanno Veldman

De Beppino Sarto basisschool in Eindhoven (bouwjaar 1956) had een complex daksysteem

Het oudste Wédéflex dak van Nederland

Op Pand 17 in Assen, de voormalige Rackethal en nu een aantrekkelijk uitgaans- en sportcentrum, ligt het oudste Wédéflex dak van Nederland.

WÉDÉ-BRAINERS

Zin in een uitdaging? Download de Wédé-brainers. Veel puzzelplezier!

I care for …

WeCare zit in ons DNA. In de rubriek 'I care for ...' deelt onze Sales Manager Christian Nijholt wat hij belangrijk vindt en waar hij energie van krijgt!
Laad meer berichten
Sluit berichten