100% recyclebare bitumen snijresten inzamelen

Peter Ligthart is directeur van ProBitumen, de branchevereniging van in de Benelux gevestigde producenten en leveranciers van bitumineuze afdichtingmaterialen. De bedrijven die daarbij aangesloten zijn (waaronder Wédéflex Duurzame Daksystemen), zijn goed voor een marktaandeel van circa 80% in de Benelux. Peter is daarnaast directeur van Stichting Dak & Milieu, een projectorganisatie specifiek voor de dakenbranche. Een van de projecten richt zich op bitumenrecycling en meer specifiek op de inzameling van snijresten. Chris Nijholt en Coen van der Kooij van Wédéflex gingen met Peter in gesprek over de status en de toekomst van recyclebare bitumen dakbedekking.

 

Bitumen daksystemen ook beter voor de waterkwaliteit

Water loopt natuurlijk over daken. En bouwmaterialen kunnen (minuscuul) oplossen in water als ze daar mee in contact komen (uitloging). Wat doet dat met de waterkwaliteit? Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt, dat bitumen dakbedekking de waterkwaliteit het minst beïnvloedt en daarmee het beste uit de bus komt. Goed nieuws!

Peter: “Binnen dit specifieke project kijken we nu hoe we het inzamelen van deze snijresten logistiek zo goed mogelijk kunnen inregelen. Opdat ze niet als brandstof verdwijnen. We zetten vol in op circulariteit.”

Chris: “Van hele oude daken is nog maar een beperkt deel te recyclen omdat verschillende materialen vaak volledig verkleefd zijn, of simpelweg omdat het ongeschikt is vanuit de basis, bijvoorbeeld teermastiek. Maar het gezamenlijk volume van geschikt bitumen dat we in de markt hebben maakt toch significant verschil.”

Peter: “Het gros van de bitumen daken die nu gemaakt worden, zijn 100% recyclebaar. Omdat daken lang meegaan, kunnen we die dus pas na decennia recyclen. We kunnen echter wel aan de slag met de snijresten. Die zijn nu sowieso al 100% recyclebaar. De bij ProBitumen aangesloten bedrijven voelen deze urgentie ook. Ze zijn erg gecommitteerd hierin te participeren en mee te denken. We draaien momenteel een pilot met diverse dakdekkers om te kijken hoe je dit optimaal inricht. In de nabije toekomst schalen we op en kunnen alle dakdekkers die mee willen doen ook meedoen.”

De gebouwde omgeving als grondstoffenleverancier

Peter: “Als je circulair wilt bouwen en renoveren zijn er twee opties. Werken met biobased materialen. Of werken met materialen die al ‘in het proces’ zitten. Deze zijn oneindig recyclebaar als grondstof. De gebouwde omgeving is eigenlijk een van onze grootste grondstoffenleveranciers. Een eye-opener in een tijd waarin de prijs van (nieuwe) grondstoffen hoog ligt.”

Coen: “De productie van brandstoffen zoals benzine zal ook verminderen. En EPDM en PVC zijn, net als bitumen dakbedekkingen, olieproducten. Bitumen is zelfs een afvalproduct van olie. In die zin hergebruikten wij al voordat het recycling heette. Voor recycling van bitumen daken is het nu van het grootste belang dat (nieuwe) daksystemen demontabel zijn. En dat je er dus niet andere typen dakbanen, zoals bijvoorbeeld EPDM, op versmelt. Dat maakt het namelijk ongeschikt voor recycling. Het is cruciaal dat je daar in het ontwerp rekening mee houdt (circulair ontwerpen) en ook in het onderhoud. Ons dakmanagementsysteem Wédéscan is mede daarom van grote waarde voor opdrachtgevers. Deze houdt namelijk precies bij wat er op je dak(en) ligt en wat er tijdens de levensduur mee gebeurt.”

Peter: “Gemeentes en woningcorporaties vragen steeds meer van de markt, maar ze moeten inderdaad ook op hun beurt goed in de gaten houden wat er met hun dak(en) gebeurt.”

Uitdagingen rondom inzameling bitumen snijresten

Chris: “Je ziet bij projecten steeds meer recyclehubs voor de snijresten. Deze worden ingezameld en naar één punt gebracht. Onze logistiek partner E. van Wijk neemt hier ook een rol in. Vanuit dat ene punt gaan de resten weer naar de verschillende fabrikanten van bitumen dakbedek-king voor het recyclen. Ieder krijgt z’n deel. Het is echter nog een uitdaging voor fabrikanten containers vol afval te verwerken. We zijn druk bezig dit in de nabije toekomst wel makkelijk te kunnen.”

Peter: “Ook de wetgeving in Nederland en België hieromtrent is een uitdaging. Daarin zitten verschillen. Er is bijvoorbeeld geen duidelijkheid over hoe je de snijresten noemt. Het kan dan als afval gekwalificeerd worden maar dat is het natuurlijk niet. Het is juist weer een grondstof geworden.” 

Nieuws

5 september 2023: Duurzame Dinsdag

Vandaag is het 'Duurzame Dinsdag', een dag waarop we extra aandacht besteden aan duurzame initiatieven in onze samenleving. Veel organisaties presenteren vandaag hun duurzame ideeën en initiatieven aan de politiek.

Wédéflex Established Verwerker cursus

Bij ons staat duurzaamheid centraal in al onze projecten. Voor ons betekent dit in de eerste plaats dat we producten ontwikkelen die ongelooflijk lang meegaan. En dat is precies wat onze dakbedekkingssystemen doen. Hoe kunnen we dit garanderen?

Wédéflex zorgt voor natuur en milieu

WeCare. Dat is de kern van wie we zijn en wat we doen. Dit is niet nieuw. Dit hebben we altijd gedaan en blijven we ook doen. Het is méér dan de Wédéflex filosofie: het zit in ons DNA. WeCare staat voor zorgen voor jullie, voor ons, voor daken en voor de toekomst. Het is een oneindig duurzame reis die we samen met jou maken. In deze REDAKTIE staat ‘Zorg voor natuur en milieu’ centraal. Hoe geven wij hier invulling aan? Welke ontwikkelingen spelen er? Hoe dragen wij als bedrijf, samen met partners, significant bij aan een duurzamere wereld? Dat delen we in deze uitgave graag met je.

Een fraai groendak in plaats van dakpannen?

Een fraai groendak in plaats van dakpannen? Oftewel een groendak op hellende daken? Het kán gewoon. De groene pioniers van Sam Groofing hebben, samen met Wédéflex Duurzame Daksystemen, uitgebreid getest hoe je dit mogelijk maakt. Tijd om nader kennis te maken met Sam Groofing en in te zoomen op de kansen die zij en wij de markt bieden. Hanneke Kohlmann en Mark Blaakman van Sam Groofing en Marcel Duyvestijn van Wédéflex vertellen ons graag meer.

100% recyclebaar bitumen

Echt waar. Het gemodificeerde bitumen waar de dakproducten van Wédéflex van gemaakt worden zijn 100% recyclebaar.

Wist je dat …

Onze gemodificeerde dakbedekking 100% recyclebaar is? Wédéflex ISO 14001 gecertificeerd is

100% recyclebare bitumen snijresten inzamelen

Peter Ligthart is directeur van ProBitumen, de branchevereniging van in de Benelux gevestigde producenten en leveranciers van bitumineuze afdichtingmaterialen. De bedrijven die daarbij aangesloten zijn (waaronder Wédéflex Duurzame Daksystemen), zijn goed voor een marktaandeel van circa 80% in de Benelux. Peter is daarnaast directeur van Stichting Dak & Milieu, een projectorganisatie specifiek voor de dakenbranche. Een van de projecten richt zich op bitumenrecycling en meer specifiek op de inzameling van snijresten. Chris Nijholt en Coen van der Kooij van Wédéflex gingen met Peter in gesprek over de status en de toekomst van recyclebare bitumen dakbedekking. BITUMEN DAKSYSTEMEN OOK BETER VOOR DE WATERKWALITEIT Water loopt natuurlijk over daken. En bouwmaterialen kunnen (minuscuul) oplossen in water als ze daar mee in contact komen (uitloging). Wat doet dat met de waterkwaliteit? Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt, dat bitumen dakbedekking de waterkwaliteit het minst beïnvloedt en daarmee het beste uit de bus

De ecologische zwemvijver van Martin van den Bersselaar

Sportief genieten in een natuurlijke omgeving zonder deze te belasten. Ik vind het fijn in de ochtend te zwemmen en ik heb de ruimte bij mijn huis

Zomersluiting

Wij gaan er een eindeloos heerlijke zomer van maken! Ook de hele zomerperiode staan we graag voor je klaar. 

Je hebt elkaar nodig

De samenwerking tussen logistiek dienstverlener E. van Wijk en Wédéflex Duurzame Daksystemen bestaat al sinds de oprichting van Wédéflex 45 jaar geleden. Interessant om een moment te pakken voor reflectie. Wat zijn de voordelen van zo’n volwassen en bestendige samenwerking?
Hoe ga je samen vooruit en geef je steeds opnieuw vorm aan duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap? Klaas-Jan den Hertog (Manager Sales & Customer Service bij E. van Wijk) en Pieter Dorresteijn (KAM Manager bij Wédéflex) gingen er eens goed voor zitten.

Wédé-Brainers

Puzzel maar raak met de 15 verschillen in het zoekplaatje, de woordzoeker of de verschillende raadsels

Onze opdrachtgevers en hun daken in uitvoering

WeCare. Dat is de kern van wie we zijn en wat we doen. Dit is niet nieuw. Dit hebben we altijd gedaan en blijven we ook doen

Wédéflex No Roots aan boven- en onderkant bedrukt

Onze dakrollen zijn altijd te herkennen aan de unieke Wédéflex bedrukking op de onderzijde.

Nieuw daksysteem voor Rotterdams monument

Het is een echte eyecatcher aan de noordzijde van het Noordereiland.

Unieke Wédéflex Verzekerde Garantie

Al meer dan veertig jaar zorgt Wédéflex Duurzame Daksystemen, samen met de Wédéflex Established

VCA-certificaat voor Wédéflex!

Per 9 maart jl. is Wédéflex VCA-gecertificeerd voor het opnemen en inspecteren van platte daken!

45 jaar Wédéflex

Coen en Roland bakken ze bruin bakken voor jullie allemaal! En met reden, want Wédéflex bestaat 

Wist je dat …
jij bij ons op één staat?

Wij zijn oneindig dankbaar voor onze waardevolle samenwerkingen.

In gesprek met Dennis Kneppers en Nanno Veldman

De Beppino Sarto basisschool in Eindhoven (bouwjaar 1956) had een complex daksysteem

Het oudste Wédéflex dak van Nederland

Op Pand 17 in Assen, de voormalige Rackethal en nu een aantrekkelijk uitgaans- en sportcentrum, ligt het oudste Wédéflex dak van Nederland.

WÉDÉ-BRAINERS

Zin in een uitdaging? Download de Wédé-brainers. Veel puzzelplezier!

I care for …

WeCare zit in ons DNA. In de rubriek 'I care for ...' deelt onze Sales Manager Christian Nijholt wat hij belangrijk vindt en waar hij energie van krijgt!
Laad meer berichten
Sluit berichten